Személyautók és Crossoverek Haszongépjárművek és egyterűek
Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Célba ért a VII. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Több mint 80 Mercedes-Benz veteránautó – köztük az idén 60 éves SL különleges modelljei – érkezett meg szombat délután a VII. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra befutójára, Kecskemét belvárosába. Az átlagtartó verseny győztese, Erdélyi Zoltán és Erdélyi Zoltánné lett, aki R107 Mercedes-Benz 280 SL modelljével teljesítette a túrát. A 60 éves jubileum és az új SL modell megérkezésének alkalmából megrendezett VII. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra versenyzői 12 település érintésével két nap alatt teljesítették a Budapest-Kecskemét távot. 

A VII. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra versenyzői az első versenynapon, pénteken Budapest környékét fedezték fel, és este érkeztek meg a budapesti Széchenyi térre.

A látványos esti befutót követően, ünnepélyes körülmények között átadásra került az első hazai gyártású Mercedes-Benz B-osztály személygépjármű, amelyet április végén – egy jótékonysági aukció során – 20,1 millió forintért vásárolt meg a Mercedes-Benz egyik hazai márkakereskedése, a Jász-Plasztik Autócentrum Kft. Az első hazai B-osztály árveréséből befolyt összeggel a Mercedes-Benz kecskeméti gyára, illetve a márka vezérképviselete a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját támogatja.

A Csillagtúra résztvevői szombaton Kecskemét felé vették az irányt: a március 29-én megnyitott kecskeméti Mercedes-Benz gyár meglátogatását követően, szombat délután érkeztek meg célállomásukra, a kecskeméti Kossuth térre.

A versenyzők a Csillagtúra két napján mintegy 400 km-t tettek meg, és összesen 16 szakaszon mérték össze ügyességüket az átlagtartó verseny során. Ennek lényege, hogy adott útszakaszt megadott időre, századmásodpercre pontosan kell teljesíteni.  Így a különböző életkorú és teljesítményű járművek egyforma eséllyel indulnak, hiszen a lóerők helyett a sofőr és navigátor ügyessége, együttműködése, tapasztalata számít.

A manapság oly színes veteránautós élet úttörőjeként indult útjára a Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 2003-ban, a Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete szervezésében.

Az idei rendezvényen 1981. december 31. előtt gyártott, vagy a stuttgarti Classic Center által „klasszikusnak” minősített Mercedes-Benz autók vehetnek részt. A 60 éves jubileum alkalmából ezalkalomból az SL-széria összes modellje nevezhetett a versenyre.

A Csillagtúra különlegessége abban rejlik, hogy – más veteránautós megmérettetésekkel szemben – kizárólag Mercedes-Benz klasszikautók vesznek részt a rendezvényen.

A VII. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra eredményei:

  1. I. helyezett: Erdélyi Zoltán, Erdélyi Zoltánné (Mercedes-Benz R107, 280SL)
  2. II. helyezett: Ilkovits Ádám, Kemenes Csilla (Mercedes-Benz W113, 230 SL)
  3. III. helyezett: Szabó Endre, Gömöri Melinda, (Mercedes-Benz W113, 230 SL)